miercuri, 5 decembrie 2012

De Craciun!

Ce este Craciunul?

Crăciunul Domnului este o mare sărbătoare, menită să reamintească nasterea Domnului Iisus Hristos la Betleem. În mai mult de 100 de tări ale lumii Crăciunul este o sărbătoare natională. Este sărbătorit în Uniunea Europeană, în SUA, Marea Britanie, Canada, Noua Zeilandă, Australia si în alte cîteva tări.
Cînd s-a născut Iisus Hristos?
Primele atestări despre sărbătorirea Crăciunului datează încă din sec. IV-lea. Răspunsul la întrebarea despre nasterea exactă a Domnului este discutabilă si rămîne neclarificată pînă în prezent.

Ce inseamnca Craciunul?

Sa fie oare casa decorata cu miros de brad, nelinistea si curiozitatea cu care astepti sa desfaci darurile, colindele sau cina in familie? In fiecare an astepti cu nerabdare Craciunul, te intrebi ce vei primi in dar si iti palnifici din timp ce surprize placute vei face fiecaruia sau, din potriva, esti cuprinsa de trebuirile casnice si de preparatul retetelor traditionale.
Craciunul are pentru fiecare dintre noi, pe langa semnificatia de sarbatoare crestina, una proprie. Fie ne aminteste de copilarie, de un Craciun petrecut la tara la bunici sau de unul alaturi de marea noastra iubire din adolescenta. Semnificatia personala pe care o asociem Craciunului este determinata de varsta, temperament, preocuparile si mai ales trecutul nostru.

Semnificatia crestina a Craciunului

Ziua de 25 decembrie a fost fixata ca zi in care se sarbatoreste nasterea lui Isus Hristos in anii 300', de catre biserica romana. Ea corespunde insa unei sarbatori pagane care venera naterea Mithrei, divinitatea luminii, zeita soarelui. In anul 274, imparatul Aurelian a proclamat cultul Mithrei religie de stat si a fixat ziua de 25 decembrie pentru a celebra solstitiul. Astazi ne oferim cadouri in amintirea celor trei magi care i-au adus micutului Isus aur, mir si tamaie.

Cum este si cum nu este Craciunul

Ca raspuns la multiple felicitari si urari de Craciun 2011, mai mult sau mai putin conventionale, am scris si eu un raspuns cu opinia mea. Pentru romani si pentru toti crestinii, Craciunul este o mare sarbatoare. Dar ce a ajuns sarbatoarea asta, in era comerciala, e foarte departe de ce ar trebui sa insemne ea pentru sufletul fiecaruia. Ce nu este Craciunul, spune Tudor Chirila in Blogul sau, si in general sunt de acord cu el, dar nu mi se pare suficienta o atitudine pur negativa, fara o atitudine pozitiva, complementara. Ce este Craciunul, este opinia mea, ca atitudine pozitiva. Atitudini negative putem avea usor, toti, fara sa construim nimic cu ele. Atitudinile negative (de genul nu exista, nu cred, nu vreau, nu se poate) nu folosesc cu nimic progresului omenirii. Pentru a progresa, trebuie sa construim prin atitudini mentale pozitive.

Craciunul in zilele noastre...

E multă agitaţie înainte de Crăciun. Toţi oamenii aglomerează magazinele, străzile, pieţele, cu gândul motivat, aproape isteric, de a pune cât mai multe pe masa şi sub bradul de Crăciun. Iluzia e evidentă. Super-marketurile se închid doar pentru două zile, aşa că rezervele de hrană nu prea au sens. Ceea ce justifică ascuns tot iureşul consumist de sărbători este durerea şi dorinţa ca sărbătoarea să nu treacă oricum, să fie plină de bunătăţi, un festin pe cinste, în care lipsurile unui an întreg să fie date uitării. Românii se împrumută, cutreieră îndelung, doar-doar or găsi ceva mult, bun şi mai ales ieftin.

Hiperactivitatea specifică sărbătorii este de fapt frica de a nu rămâne anonim în timp ce alţii se pecetluiesc cu lumină netrecătoare. Luminiţele din brad, de pe case, din pomi, nu sunt decât expresia dorului omenesc după lumină infinită, adică după har. Puţini însă realizează în interioritatea tăcută a sufletului lor că adevărul Crăciunului este şi unul de taină, de jertfă şi de durere dăruitoare. Bucuria Crăciunului, deseori convertită în delicii gastronomice, specialităţi cinegetice sau mentalitate de Gadara, umbreşte uneori sensul fundamental al coborârii lui Dumnezeu la noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu